Vánoční cukroví
Čokoládovo ořechové hvězdičky
Ingredience :
Těsto - 1 vejce,1 žloutek, 125g cukr moučka,1bal.cukr vanilka,špetka soli,1vrch.lžička inst.kávy, 60g čokoláda na vaření,225g mleté lískové ořechy,na špičku nože kypřícího prášku.
Poleva - 50g cukr moučka,1bílek,popř.2-3 kapky vody
Postup :
Těsto :Vejce, žloutek, cukry, sůl a kávu vyšleháme.Čokoládu ve vodní lázni rospustíme a vlažnou přidáme do vaječné hmoty a ořechy promíchané s kypřícím práškem. Zpracujeme. 4 hodiny necháme odležet v chladu.
Poleva : Z bílku ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme mouč.cukr. Hmota musí být roztíratelná.Vychladlé těsto vyválíme na moučkovém cukru na asi 1/2cm. Vykrajujeme hvězdičky,které potřeme silnou vrstvou polevy,kterou necháme vsáknout do těsta 10min. a pak dáme péct do předehřáté trouby na 140°c
Ingredience :
Linecké těsto, kokos obarvený na zeleno, marmeláda, libovolný krém, želé, čokoláda
Postup : Z poloviny lineckého těsta upečeme spodní kolečka a z druhé poloviny květy. Květy vytvoříme tak, že vytiskneme velké hvězdy a položíme je na poklopené menší formičky košíčků.
Kokos pokropíme rozpuštěným zeleným bretonem, promícháme, nasypeme na plech a ve vlažné troubě usušíme. Na kolečka namažeme rozšlehaným bílkem kruh a obtiskneme ho v zeleném kokosu. Do středu dáme kousek marmelády. Kytičkám namočíme konce v čokoládě a necháme zaschnout. Na zelená kolečka s marmeládou přilepíme kytičky a střed vyplníme krémem a ozdobíme kouskem želé.
Ingredience :
2 vejce, kolik váží vejce tolik pr. cukru a stejné množství hl. mouky
Postup :
Připravíme si tři plechy. Potřeme je voskem a papírem na nich vosk rovnoměrně rozetřeme, nebo je pomažeme tukem a vysypeme moukou, nebo použijeme peč. papír.
V misce třeme vejce, cukr i mouku. Třeme jen chvíli, hmota nemusí být příliš napěněná. Třetinu těsta tence natřeme doprostřed plechu do tvaru obdélníka ( nenatíráme na celý plech, jen na část). Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme tak, že na povrchu není těsto syrové. Vyndáme a ostrým nožem ( používám kolečko na krájení pizzy) nařežeme na 4 - 6 čtverců cca 6x6 cm, případně nožem na plechu čtverečky pozdvihneme ( na peč. papíru toto není třeba) a dáme dopéct až začnou růžovět. Otevřeme troubu, plech mírně povytáhneme a vyndáme jeden čtvereček a okamžitě v ruce stočíme do kornoutu nebo přes držadlo vařečky do trubičky. Takto stočíme všechny. Pracujeme hodně rychle. Jen mírně vychladlý čtvereček tvrdne a láme se.
Vychladlé kornoutky máčíme v čokoládě a plníme libovolným krémem.
Sněhové žampióny
Zdroj : Potraviny
Jakodoma
Těsto - 1 vejce,1 žloutek, 125g cukr moučka,1bal.cukr vanilka,špetka soli,1vrch.lžička inst.kávy, 60g čokoláda na vaření,225g mleté lískové ořechy,na špičku nože kypřícího prášku.
Poleva - 50g cukr moučka,1bílek,popř.2-3 kapky vody
Postup :
Těsto :Vejce, žloutek, cukry, sůl a kávu vyšleháme.Čokoládu ve vodní lázni rospustíme a vlažnou přidáme do vaječné hmoty a ořechy promíchané s kypřícím práškem. Zpracujeme. 4 hodiny necháme odležet v chladu.
Poleva : Z bílku ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme mouč.cukr. Hmota musí být roztíratelná.Vychladlé těsto vyválíme na moučkovém cukru na asi 1/2cm. Vykrajujeme hvězdičky,které potřeme silnou vrstvou polevy,kterou necháme vsáknout do těsta 10min. a pak dáme péct do předehřáté trouby na 140°c
Lekníny
Ingredience :
Linecké těsto, kokos obarvený na zeleno, marmeláda, libovolný krém, želé, čokoláda
Postup : Z poloviny lineckého těsta upečeme spodní kolečka a z druhé poloviny květy. Květy vytvoříme tak, že vytiskneme velké hvězdy a položíme je na poklopené menší formičky košíčků.
Kokos pokropíme rozpuštěným zeleným bretonem, promícháme, nasypeme na plech a ve vlažné troubě usušíme. Na kolečka namažeme rozšlehaným bílkem kruh a obtiskneme ho v zeleném kokosu. Do středu dáme kousek marmelády. Kytičkám namočíme konce v čokoládě a necháme zaschnout. Na zelená kolečka s marmeládou přilepíme kytičky a střed vyplníme krémem a ozdobíme kouskem želé.
Kornoutky
2 vejce, kolik váží vejce tolik pr. cukru a stejné množství hl. mouky
Postup :
Připravíme si tři plechy. Potřeme je voskem a papírem na nich vosk rovnoměrně rozetřeme, nebo je pomažeme tukem a vysypeme moukou, nebo použijeme peč. papír.
V misce třeme vejce, cukr i mouku. Třeme jen chvíli, hmota nemusí být příliš napěněná. Třetinu těsta tence natřeme doprostřed plechu do tvaru obdélníka ( nenatíráme na celý plech, jen na část). Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme tak, že na povrchu není těsto syrové. Vyndáme a ostrým nožem ( používám kolečko na krájení pizzy) nařežeme na 4 - 6 čtverců cca 6x6 cm, případně nožem na plechu čtverečky pozdvihneme ( na peč. papíru toto není třeba) a dáme dopéct až začnou růžovět. Otevřeme troubu, plech mírně povytáhneme a vyndáme jeden čtvereček a okamžitě v ruce stočíme do kornoutu nebo přes držadlo vařečky do trubičky. Takto stočíme všechny. Pracujeme hodně rychle. Jen mírně vychladlý čtvereček tvrdne a láme se.
Vychladlé kornoutky máčíme v čokoládě a plníme libovolným krémem.
Sněhové žampióny
Ingredience :
3 bílky, 180g cukru krupice, čokoláda na vaření, kakao
Postup : Předehřejeme troubu na 95stupňů a připravíme si na plechy pečicí papír. Bílky našleháme elektrickým šlehačem při vysokých obrátkách na tuhý sníh a postupně do něj za stálého šlehání přidáváme cukr, až je sníh tuhý a lesklý.
Širokým kulatým hladkým nástavcem nastříkáme na plech kopečky o průměru asi 4 cm podobné hlavičkám žampiónů (na každou hlavičku jen jednou stiskneme sáček, aby hlavičky hub neměly vrstvy a zdobicí nástavec opatrně z kopečku sněhu stáhneme, aby se pokud možno nevytvořila špička). Nastříkáme stejný počet věžiček vysokých 3 cm, které by se měly podobat nožičkám hub.
Pečeme, resp. sušíme, asi 2 hod ( 95 - 100 stupňů), pak troubu vypneme a necháme plechy s cukrovím v zavřené troubě vychladnout.
Do hlaviček na spodní části vykroužíme ostrým nožíkem jamku.
Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni rozpustíme (nebo v mikrovlnce na slabý výkon, aby se nepřipálila). Čokoládu neředíme tukem, neměla by téct, ale natírat se.
Příborovým nožem nabíráme čokoládu a natíráme ji na spodní části kloboučku (i v jamce) a přilepíme nožičku.
Necháme v chladu ztuhnout a pak přes sítko mírně poprášíme kloboučky kakaem.
Skladujeme dobře uzavřené ( mikro sáček, plechová krabice,...), aby cukroví nezvlhlo a nezměklo.
3 bílky, 180g cukru krupice, čokoláda na vaření, kakao
Postup : Předehřejeme troubu na 95stupňů a připravíme si na plechy pečicí papír. Bílky našleháme elektrickým šlehačem při vysokých obrátkách na tuhý sníh a postupně do něj za stálého šlehání přidáváme cukr, až je sníh tuhý a lesklý.
Širokým kulatým hladkým nástavcem nastříkáme na plech kopečky o průměru asi 4 cm podobné hlavičkám žampiónů (na každou hlavičku jen jednou stiskneme sáček, aby hlavičky hub neměly vrstvy a zdobicí nástavec opatrně z kopečku sněhu stáhneme, aby se pokud možno nevytvořila špička). Nastříkáme stejný počet věžiček vysokých 3 cm, které by se měly podobat nožičkám hub.
Pečeme, resp. sušíme, asi 2 hod ( 95 - 100 stupňů), pak troubu vypneme a necháme plechy s cukrovím v zavřené troubě vychladnout.
Do hlaviček na spodní části vykroužíme ostrým nožíkem jamku.
Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni rozpustíme (nebo v mikrovlnce na slabý výkon, aby se nepřipálila). Čokoládu neředíme tukem, neměla by téct, ale natírat se.
Příborovým nožem nabíráme čokoládu a natíráme ji na spodní části kloboučku (i v jamce) a přilepíme nožičku.
Necháme v chladu ztuhnout a pak přes sítko mírně poprášíme kloboučky kakaem.
Skladujeme dobře uzavřené ( mikro sáček, plechová krabice,...), aby cukroví nezvlhlo a nezměklo.
Zdroj : Potraviny
Jakodoma
Žádné komentáře:
Okomentovat