Bylinky
Bazalka
Vůně bazalky dobře ladí s česnekem, rajčaty a s olivovým olejem, hodí se zejména k dochucení zeleninových salátů a polévek, těstovin, rýže, ryb i drůbeže. Příznivě působí proti nadýmání, uvolňuje napětí, má tišící účinky, používá se v léčbě akné a proti lupům. Použití: Hodí se do všech středomořských jídel – od omáček, ryb, drůbeže nebo telecího masa až k salátům, octům či bylinkovým pomazánkám. Jemně nasekaná výborně chutná na čerstvém pečivu namazaném Ramou. Do jídla ji přidáváme až těsně před podáváním. Po usušení ztrácí aroma.
Saturejka
Vyniká pikantní chutí a z toho důvodu je nedílnou součástí balkánské kuchyně. Výtečná je v mletých masech a masových špízech, používáme ji do marinád k nakládání jakéhokoli druhu masa. Celá rostlinka je příjemně voňavá, má pikantní peprnou chuť, nedráždí však žaludek. Použití: V kuchyni se používá sušená i čerstvá, nejvoňavější jsou odrhnuté listy. Čerstvé mladé výhonky nebo lístky vaříme v celku s pokrmem, jemně posekanou saturejkou sypeme hotové jídlo. Čerstvou bylinku dáváme do bramborové polévky, bramborového a okurkového salátu, bylinkové pomazánky nebo sypeme na chléb; sušenou přidáváme do rajské omáčky, hub, majonézy, krup, kapusty a luštěnin. Hodí se také k jehněčímu a vepřovému masu, k rybám, přidává se do nakládané zeleniny.
Tymián
Vytrvalý nízký keřík pochází z oblasti Středozemí a skvěle se hodí k tučnějším druhům masa (skopové, vepřové) či ke zvěřině. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin, rýže nebo zeleniny. Díky antiseptickým účinkům snižuje tymián horečku, podporuje trávení, zmírňuje kašel, omezuje nadýmání. Použití: Díky výrazné chuti a vůni se tymián hodí do luštěninových pokrmů, mletých mas, pro přípravu zvěřiny, drůbeže, zeleninových pokrmů a salátů, omáček, pizzy a marinád na grilování. Dobře se kombinuje s česnekem, olivami a rajčaty a je vhodný i do těstovinových pokrmů. Zeleninu kořeníme tymiánem šetrně.
Dobromysl (Oregano)
Má podobnou chuť jako majoránka, ale je výraznější. Hodí se do zeleninových salátů, na pizzu i do omáček. Jako lék posiluje nervovou soustavu, působí protizánětlivě, používá se při nechutenství, proti žaludeční nevolnosti a průjmu. Použití: Oregano se přidává do masitých jídel, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, pokrmů z ryb, ale čerstvá jemně sekaná bylinka skvěle vynikne i na chlebu s rostlinným tukem. Používá se hlavně při přípravě italských pokrmů, ale také ve francouzské kuchyni, kromě jiného jako součást provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka).
Rozmarýn
Rozmarýn je velice oblíbeným kořením v celém Středomoří, kde se používá zejména na dochucování kuřecího a skopového masa, ale hodí se i k rybám, zvěřině, do polévek, omáček, pokrmů z vajec, hub či zeleniny. Obsahuje látky, které podporují činnost jater, takže je prospěšný při nechutenství, poruchách trávení a střevních kolikách. Použití: Rozmarýn má silnou pronikavou chuť, proto jím při použití šetříme. Používá se na pečené vepřové, skopové, králíka, dušenou i pečenou drůbež. Pikantní chuť dodává rovněž omáčkám, polévkám či zeleninovým pokrmům.
Koriandr
Koriandr, hojně používaný ve světě, si pomalu získává oblibu i u nás. Je součástí mexické kuchyně, v Indii a Thajsku ho používají hlavně do pokrmů z luštěnin, brambor a do rajčatových omáček, kde vynikne jeho zvláštní chuť. Čaj z koriandru pomáhá na problémy s močovým měchýřem, na srdeční a žaludeční potíže. Použití: Koriandr je součástí kořenících směsí „kari". Velmi je ceněn v asijské kuchyni pro svoji ostře kořenitou chuť. Přidává se pro dochucení do polévek, salátů, pokrmů z masa a ryb.
Brutnák
Použití v kuchyni - nať a listy do okurkového i jiných salátů, do zelných omáček, ryb, vajec, brambor, tvarohu, hub, šťáv, jablečného vína, piva, květy pro dekoraci, jsou také k jídlu, čaj
Působení: čistí krev, působí močopudně, podporuje pocení, povzbuzuje náladu
Kerblík
Použití v kuchyni - jarní bylinkové polévky, zelené omáčky, saláty, rajčata, syrová rostlinná strava, bylinkové máslo
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, čistí krev, podporuje látkovou výměnu, močopudný
Lichořeřišnice
Použití v kuchyni - nať na saláty, syrová zeleninová strava, obloha chlebíčků, poupata jako náhražka kaparů, květy pro dekoraci i jídlo
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, antibiotická
Řeřicha
Použití v kuchyni - do salátů, zelených omáček, tvarohu, vaječných pokrmů, brambor, syrová rostl. strava, obloha chlebíčků
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, čistí krev, je močopudná
Petrželka
Použití – polévky, saláty, bylinkové máslo, maso, vejce, těstoviny
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, močopudná, čistí krev, vitamíny
Estragon
Použití - polévky, omáčky, saláty, drůbež, tvaroh, bylinkové máslo, bylinkový ocet, víno, zavař. koření, výroba hořčice
Působení - podporuje trávení a vylučování žluče, močopudný
Levandule
Použití - omáčky, jídlo z jednoho hrnce, ryby, zelenina, bylinkový likér, čaj
Působení - uklidňuje nervy, proti nespavosti, při nervových, žaludečních a střevních potížích, při nechutenství
Libeček
Použití - polévky, jídlo z jednoho hrnce, šťávy, masité pokrmy
Působení - podporuje trávení, proti nadýmání, močopudný
Máta
Použití - v malém množství do omáček, polévek, do syrové rostlinné stravy, tvarohu, vajec, želé, nápojů, do byl. octa, vína a likéru, čaj
Působení - při žaludečních a střevních onemocněních, podporuje funkci žluče a jater
Meduňka
Použití - saláty, tvaroh, ryby, drůbež, játra, divočina, čaj, zdobení dortů
Působení - posiluje nervy, uklidňuje, podporuje spánek, zmírňuje křeče
Šalvěj
Použití - maso, zelenina, polévky, rajčatový salát, tvaroh, sýry, čaj
Působení - kloktadlo, při nadměrném pocení, žaludečních a střevních potížích
Yzop
Použití - omáčky, polévky, luštěniny, brambory, celerové pokrmy, rajčata, pečeně, tvaroh, byl. víno, likér, čaj
Působení - kloktadlo, při kašli, při žaludečních a střevních onemocněních
Kopr
Použití - k rybám, chutná v okurkovém salátu, smíchaný s tvarohem či smetanou.
Bobkový list
Použití - do omáček, nejlépe svíčkové, hovězího vývaru,ke zvěřině, do nakládaných marinád.
Majoránka
Použití - je typická v české kuchyni. Přidáváme ji do bramborové polévky, bramboráků, k mletým masům.
Roketa
Použití - přidává se do salátů, tvarohových pomazánek, k houbám. Spíš než bylinka je to listová zelenina.
Šťovík
Použití - ochucují se jím omáčky a polévky.Nasekané listy přidáváme do salátů, podobně jako špenát.
Pažitka
Použití – do polévky, do tvarohové pomazánky, bylinkového másla i salátů a k vejcím.
Bazalka
Vůně bazalky dobře ladí s česnekem, rajčaty a s olivovým olejem, hodí se zejména k dochucení zeleninových salátů a polévek, těstovin, rýže, ryb i drůbeže. Příznivě působí proti nadýmání, uvolňuje napětí, má tišící účinky, používá se v léčbě akné a proti lupům. Použití: Hodí se do všech středomořských jídel – od omáček, ryb, drůbeže nebo telecího masa až k salátům, octům či bylinkovým pomazánkám. Jemně nasekaná výborně chutná na čerstvém pečivu namazaném Ramou. Do jídla ji přidáváme až těsně před podáváním. Po usušení ztrácí aroma.
Saturejka
Vyniká pikantní chutí a z toho důvodu je nedílnou součástí balkánské kuchyně. Výtečná je v mletých masech a masových špízech, používáme ji do marinád k nakládání jakéhokoli druhu masa. Celá rostlinka je příjemně voňavá, má pikantní peprnou chuť, nedráždí však žaludek. Použití: V kuchyni se používá sušená i čerstvá, nejvoňavější jsou odrhnuté listy. Čerstvé mladé výhonky nebo lístky vaříme v celku s pokrmem, jemně posekanou saturejkou sypeme hotové jídlo. Čerstvou bylinku dáváme do bramborové polévky, bramborového a okurkového salátu, bylinkové pomazánky nebo sypeme na chléb; sušenou přidáváme do rajské omáčky, hub, majonézy, krup, kapusty a luštěnin. Hodí se také k jehněčímu a vepřovému masu, k rybám, přidává se do nakládané zeleniny.
Tymián
Vytrvalý nízký keřík pochází z oblasti Středozemí a skvěle se hodí k tučnějším druhům masa (skopové, vepřové) či ke zvěřině. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin, rýže nebo zeleniny. Díky antiseptickým účinkům snižuje tymián horečku, podporuje trávení, zmírňuje kašel, omezuje nadýmání. Použití: Díky výrazné chuti a vůni se tymián hodí do luštěninových pokrmů, mletých mas, pro přípravu zvěřiny, drůbeže, zeleninových pokrmů a salátů, omáček, pizzy a marinád na grilování. Dobře se kombinuje s česnekem, olivami a rajčaty a je vhodný i do těstovinových pokrmů. Zeleninu kořeníme tymiánem šetrně.
Dobromysl (Oregano)
Má podobnou chuť jako majoránka, ale je výraznější. Hodí se do zeleninových salátů, na pizzu i do omáček. Jako lék posiluje nervovou soustavu, působí protizánětlivě, používá se při nechutenství, proti žaludeční nevolnosti a průjmu. Použití: Oregano se přidává do masitých jídel, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, pokrmů z ryb, ale čerstvá jemně sekaná bylinka skvěle vynikne i na chlebu s rostlinným tukem. Používá se hlavně při přípravě italských pokrmů, ale také ve francouzské kuchyni, kromě jiného jako součást provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka).
Rozmarýn
Rozmarýn je velice oblíbeným kořením v celém Středomoří, kde se používá zejména na dochucování kuřecího a skopového masa, ale hodí se i k rybám, zvěřině, do polévek, omáček, pokrmů z vajec, hub či zeleniny. Obsahuje látky, které podporují činnost jater, takže je prospěšný při nechutenství, poruchách trávení a střevních kolikách. Použití: Rozmarýn má silnou pronikavou chuť, proto jím při použití šetříme. Používá se na pečené vepřové, skopové, králíka, dušenou i pečenou drůbež. Pikantní chuť dodává rovněž omáčkám, polévkám či zeleninovým pokrmům.
Koriandr
Koriandr, hojně používaný ve světě, si pomalu získává oblibu i u nás. Je součástí mexické kuchyně, v Indii a Thajsku ho používají hlavně do pokrmů z luštěnin, brambor a do rajčatových omáček, kde vynikne jeho zvláštní chuť. Čaj z koriandru pomáhá na problémy s močovým měchýřem, na srdeční a žaludeční potíže. Použití: Koriandr je součástí kořenících směsí „kari". Velmi je ceněn v asijské kuchyni pro svoji ostře kořenitou chuť. Přidává se pro dochucení do polévek, salátů, pokrmů z masa a ryb.
Brutnák
Použití v kuchyni - nať a listy do okurkového i jiných salátů, do zelných omáček, ryb, vajec, brambor, tvarohu, hub, šťáv, jablečného vína, piva, květy pro dekoraci, jsou také k jídlu, čaj
Působení: čistí krev, působí močopudně, podporuje pocení, povzbuzuje náladu
Kerblík
Použití v kuchyni - jarní bylinkové polévky, zelené omáčky, saláty, rajčata, syrová rostlinná strava, bylinkové máslo
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, čistí krev, podporuje látkovou výměnu, močopudný
Lichořeřišnice
Použití v kuchyni - nať na saláty, syrová zeleninová strava, obloha chlebíčků, poupata jako náhražka kaparů, květy pro dekoraci i jídlo
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, antibiotická
Řeřicha
Použití v kuchyni - do salátů, zelených omáček, tvarohu, vaječných pokrmů, brambor, syrová rostl. strava, obloha chlebíčků
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, čistí krev, je močopudná
Petrželka
Použití – polévky, saláty, bylinkové máslo, maso, vejce, těstoviny
Působení - povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, močopudná, čistí krev, vitamíny
Estragon
Použití - polévky, omáčky, saláty, drůbež, tvaroh, bylinkové máslo, bylinkový ocet, víno, zavař. koření, výroba hořčice
Působení - podporuje trávení a vylučování žluče, močopudný
Levandule
Použití - omáčky, jídlo z jednoho hrnce, ryby, zelenina, bylinkový likér, čaj
Působení - uklidňuje nervy, proti nespavosti, při nervových, žaludečních a střevních potížích, při nechutenství
Libeček
Použití - polévky, jídlo z jednoho hrnce, šťávy, masité pokrmy
Působení - podporuje trávení, proti nadýmání, močopudný
Máta
Použití - v malém množství do omáček, polévek, do syrové rostlinné stravy, tvarohu, vajec, želé, nápojů, do byl. octa, vína a likéru, čaj
Působení - při žaludečních a střevních onemocněních, podporuje funkci žluče a jater
Meduňka
Použití - saláty, tvaroh, ryby, drůbež, játra, divočina, čaj, zdobení dortů
Působení - posiluje nervy, uklidňuje, podporuje spánek, zmírňuje křeče
Šalvěj
Použití - maso, zelenina, polévky, rajčatový salát, tvaroh, sýry, čaj
Působení - kloktadlo, při nadměrném pocení, žaludečních a střevních potížích
Yzop
Použití - omáčky, polévky, luštěniny, brambory, celerové pokrmy, rajčata, pečeně, tvaroh, byl. víno, likér, čaj
Působení - kloktadlo, při kašli, při žaludečních a střevních onemocněních
Kopr
Použití - k rybám, chutná v okurkovém salátu, smíchaný s tvarohem či smetanou.
Bobkový list
Použití - do omáček, nejlépe svíčkové, hovězího vývaru,ke zvěřině, do nakládaných marinád.
Majoránka
Použití - je typická v české kuchyni. Přidáváme ji do bramborové polévky, bramboráků, k mletým masům.
Roketa
Použití - přidává se do salátů, tvarohových pomazánek, k houbám. Spíš než bylinka je to listová zelenina.
Šťovík
Použití - ochucují se jím omáčky a polévky.Nasekané listy přidáváme do salátů, podobně jako špenát.
Pažitka
Použití – do polévky, do tvarohové pomazánky, bylinkového másla i salátů a k vejcím.
2 komentáře:
I will not acquiesce in on it. I regard as warm-hearted post. Expressly the title attracted me to be familiar with the sound story.
Nice dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.
Okomentovat